tiistai 11. lokakuuta 2011

2 hanaa


Käytiin olemassa viikko Lontoossa. Valitettavasti siellä en päässyt kännykälläni nettiin joten lomapäivityksiä ei tullut blogiini. Sen sijaan jännittävässä elämässäni totesin monen muun englanninmatkailijan tavoin perinteisen "mielenkiintoisen" perienglantilaisen ratkaisun nimittäin kuuma- ja kylmävesihanan. Siis mitä ihmeen järkeä? Kaksi putkea, kaksi hanaa, kylmä ja kuuma ja mahdollisimman kaukana toisistaan. Ihan mahdottomuus saada järkevän lämpöistä vettä. Ensin käteen kylmää vettä ja sitten kuumaa. Sillä välillä sormien välistä valuu melkein kaikki pois. Onneksi monessa paikassa on jo älytty yhdistää nämä kaksi johtoa sekoittajalla, hanatyypillä joka on meillä ollut käytössä varmaan sata vuotta. Ei se tosin niin pahalta tunnu kuin luulisi kun pitää kumpaakin kättä hanan alla yhtäaikaa. Ihan heti ei huomaa sitä että toinen jäätyy ja toinen palaa.

1 kommentti:

Jarmo kirjoitti...

Itse ihmettelin joskus samaa ja jaksoin sitä vähän selvittääkin:

1) Kun vesihana tuli taloon se asennettiin oikealle puolelle allasta, koska useimmat olivat oikeakätisiä. Sitten kun vauraus tuli ja lämminvesiboileri asennettiin siihen toinen hana. Ja sitten kun se oli noin aina ollut, niin se on ihan hyvä.
2) Putket ovat monissa taloissa/kaduilla niin vanhoja lyijyputkia että niistä ei saa oikein painetta niin että niistä molemmista hanoista tulisi vettä.
3) Kun se on aina ollut niin niin sen täytyy olla niin.
4) Sitten on ollut joskus laki joka kieltää itselämmitetyn/käsitellyn veden sotkemisen juomaveteen. Kts. kohta 2. Jos vaikka kadulla paine onkin yhtäkkiä lähes nolla niin se voisi boilerin vesi valua verkkoon. Senpä takia ne ovat käyttäneet kylpyä, ei suihkua pitkään. Nykyään ei kait tämmöistä lakia enää ole.

Eli silloin syy on se että kun se on aina ollut niin. Onhan se kätevää jos haluaa pestä käsiä yhtäaikaa kun pesee hampaitaan?